Pasen

Christos Waskres!

Waistinu Waskres!                              Heiligenverering
Jezus (Christus) is opgestaan!
Hij is waarlijk opgestaan!

Dit is hoe mensen elkaar begroeten hier rond deze dagen. Afgelopen weekend hebben wij pas Pasen gevierd. Een week later dan in Nederland, dit komt omdat Oekraine overwegend (Russisch) orthodoxe gelovigen kent en die vieren een week later Pasen. Zaterdagavond zijn we met het team van Rianne in de stad geweest. Er was ook een hele groep van de jongelui mee waar we altijd mee werken. Het paasfeest wordt hier erg uitgebreid gevierd. En ‘iets’ anders dan wij het in Nederland kennen. Rond 11 uur hebben we de grootste orthodoxe kerk van Kiev bezocht. Enorme drukte. Allemaal mensen met mandjes en de vrouwen met sjaaltjes om hun hoofd, mannen in enorme zwarte gewaden en veel kruisjes slaande armen om ons heen zwaaiend. In de mandjes bleken eieren en speciaal paasbrood te zitten. Ze nemen dit mee naar de kerk om het daar door de ‘priester’ te laten zegenen. Sommigen hadden er ook maar een slof sigaretten en een fles wodka bij gestopt. Ik weet niet wat de gedachte daarachter is, maar ik vrees dat de priester daar ook niet veel goeds van kan maken.
Er waren ook enorm veel bedelaars en arme mensen. Dit was natuurlijk het moment om een beroep te doen op het vrijgevige hart van al deze duizenden mensen die op deze avond hun gang naar de kerk maakten. Om kwart voor twaalf zijn we naar een open plek in de stad gegaan om daar uitbundig het feit van Jezus’ opstanding te vieren. Uitbundig was het zeker, want het vuurwerk kwam uit de tassen. Een niet ongebruikelijke gewoonte hier bleek toen. Met alle kerkklokken hard luidend was het echt een feest. Een culturele ervaring rijker lagen we om 1.00 in ons bed.

Advertenties

One comment

 1. Herman en Els Willems · april 27, 2006

  Lieve Reinier en Rianne,
  Erg fijn………..ben ik bijna klaar met mijn mail
  wil ik nog even jullie nieuwsbrief erbij pakken is mijn geschreven mail verdwenen, helaas pindakaas….daar gaat ie weer……..Bedankt voor jullie nieuwsbrief!! Goed om te lezen dat het jullie goed gaat. Wat een verhaal Rianne van dat kind waar je van schrijft. Schrijnend hoor….Wat zal je hulp en zorg op z’n plaats zijn daar!!!
  Studeren is wel pittig maar het zal zeker zijn vrucht afwerpen Reinier, we bidden dat je de energie zal hebben en blijvende motivatie om vooral door te gaan ook als het misschien teveel lijkt te worden. Het zal ook een ander dagritme zijn waar je nu in bent terecht gekomen en dat is vaak erg wennen. Opeens stilgezet worden in de banken voor les en studie is een hele omschakeling. Gods liefde en wijsheid zijn elke dag met je en in je.
  God is trouw, hij gaat het in jou en Rianne en door jullie heen doen!!!!!!!
  Vertrouw op Hem met heel je hart en steun op je eigen inzicht niet.

  In huize Willems gaat het goed we zijn gezond en worden rijk gezegend. Tessa is vandaag “aangenomen” op het ROC A12 in Ede.
  Vanaf 19 mei doet ze examen tot 2 juni. Ze staat er goed voor alleen economie is wel pittig! Lauran kwam thuis met een geweldig rapport!! Zeker na de moeilijke start op deze nieuwe school is dat een reuze bemoediging voor hem en zeker ook voor ons. Hij zit echt goed in z’n vel nu! God is goed!!!!
  Morgenavond hopen we voor 10 dagen naar ons huisje in Frankrijk te vertrekken. We hebben er reuze veel zin in!! We nemen een liftster mee, een Zweedse vrouw die in Amsterdam woont en naar Parijs wil. Niets komt voor niets (letterlijk) op je weg. Er is een site waarop je aan kunt geven wanneer je welke reis aflegd en voor hoeveel mensen je een plekje hebt enzo. Dat hebben we opgegeven en zij reageerde hierop.
  We gaan genieten van hopelijk een zonnige haastvrije relaxte week in la douce France….

  Veel liefs,Gods zegen, tot mails
  Herman&Els + kids

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s