Logboek

Een weekje uit het leven van… Want ja, zoveel mensen vragen zich af wat doen jullie nou eigenlijk daar in Kiev? Gewoon op een normale maandag bijvoorbeeld… Logische vraag. Ik kan me ook niks voorstellen als je me vraagt hoe een dag van een Indiase berggids eruit ziet. Ik bedoel, ik ben daar nooit geweest. Wat doet zo’n iemand op een normale maandag. Wel leuk om een beeld bij te hebben toch? Goed, wat wij in ieder geval niet doen op een normale maandag is de berggids uit hangen. Wat wel kun je nu lezen in de volgende greep uit ons dagboek, wat voor deze blog in het leven is geroepen. Sommige delen zijn al van een paar weken terug, omdat we er al eerder aan begonnen waren. Om ook nog een beetje mee te proeven in het oefenen van de taal, kun je de dagen in het Russisch er tussen haakjes achter vinden. Geeft ook wel een beetje een idee van hoe het hier iskie.

Zaterdag 15 april (soebbota)
Deze zaterdag is nou niet echt het voorbeeld van een typische zaterdag, we hadden ons namelijk opgegeven om een seminar te volgen over HIV / AIDS voorlichting. Al in Nederland was mij verteld dat deze mogelijkheid waarschijnlijk zou komen tijdens ons verblijf hier. Een onderdeel van wat het team van mij, Rianne doet is het geven van voorlichting over AIDS en HIV op middelbare scholen. Het AIDS probleem is hier enorm groot. Oekraïne heeft het snelst groeiende aantal AIDS patiënten ter wereld. Ongelooflijk, dit wisten we echt niet voordat we hier naar toe kwamen. Een grote nood dus waar alles wat er aan gedaan kan worden, moet worden gedaan.

Vrijdagavond en vandaag dus een seminar om mensen te trainen en toe te rusten om voorlichting te geven in scholen. Op de plek van bestemming ontmoeten we onze persoonlijke vertaler. Na uitgelegd te hebben dat wij niet zelf gaan spreken, maar dat we hier zijn om training te ontvangen 😉 zoeken we een plekje achter in de zaal. Ze doet het geweldig. Voor ons is het nog steeds een raadsel wat er te maken valt van het Russisch. Het is een intensieve dag, maar heel interessant. Het is mooi om te zien wat de visie is van de mensen van deze organisatie. De hoop die ze hebben voor hun land en hun eigen mensen. Aan het eind van de dag gaan we met 50 andere ‘studenten’ op de foto. Iedereen die de volle twee dagen heeft gevolgd krijgt een diploma. Voor ons koste dat natuurlijk wel wat meer tijd, want hoe schrijf je Rainieg en Griange? Of hoe heten jullie ook al weer?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s