Slovenië ontdekken tijdens een vader-dochter trip

Hoewel we enorm genieten van ons leven in het hart van de stad Amsterdam hebben onze wezens zo af en toe ook wel wat groen nodig. Volgens een artikel in National Geographic  worden we gezonder, gelukkiger en slimmer als we worden blootgesteld aan natuur. En dat is de reden dat we het heerlijk vinden om even weg te zijn van de gekte van het stadsleven en wat family time door te brengen in het bos of in de bergen. Afgelopen zomer waren we zo gezegend dat we mochten verblijven in een huisje in de bergen van Zwitserland. Terwijl we op een avond buiten bij een vuurtje onder de sterren aan het dromen waren over andere mooie landen in Europa kwamen Rianne en ik in onze gedachten uiteindelijk bij Slovenië en de dagen daarna konden we het land maar niet uit ons hoofd zetten. In onze beleving was dat niet alleen omdat we verlangden naar de schoonheid van natuur en dat we allerlei mooie verhalen over dit land hadden gehoord, maar dat er misschien wel meer aan de hand was en dat God dit land op ons hart had gelegd. We begonnen ons af te vragen wat we daar vervolgens mee zouden kunnen doen. 

Toen we eenmaal weer terug in Amsterdam waren begonnen we het een en ander op te zoeken over Slovenië en wat er allemaal gaande is in dit land. Het bleek dat er geen YWAM is in Slovenië en daarnaast leek het erop dat er eigenlijk helemaal niet zoveel kerken zijn of andere vertegenwoordiging van het Christendom.

We probeerden hier en daar in contact te komen met Slovenen, internationals die in Slovenië wonen of anderen die ons misschien meer konden vertellen over hoe we voor dit land konden bidden. Ondertussen begonnen we te bidden dat God zichzelf bekend zou maken aan de mensen in Slovenië en dat zij een ontmoeting zullen hebben met de liefde van Jezus.

In de weken daarna begon God het momentum op te schroeven en binnen een korte periode raakten we in gesprek met verschillende partijen die allemaal vergelijkbare ervaringen meemaakten: zonder al te veel aanleiding voelden we ons allemaal geleid om te bidden voor Slovenië en in onze harten groeide een verwachting dat God iets bijzonders wil doen in dat land. Terwijl we vooral via digitale kanalen met elkaar in gesprek waren realiseerden we ons dat een aantal van deze mensen allemaal aanwezig zouden zijn bij de internationale YWAM conferentie in Kansas City de week daarop. We besloten dat het een goed idee zou zijn als we elkaar zouden ontmoeten tijdens een lunch, zodat we een persoonlijk gesprek zouden kunnen hebben en met elkaar een moment zouden kunnen bidden. Soms vragen we ons wel eens af waar toch al die internationale conferenties goed voor zijn, maar dan zijn dit de momenten dat het kwartje landt en het iedere cent waard is om op deze manier met elkaar te connecten. Er worden relaties gebouwd en contacten gelegd om strategisch zendelingen te mobiliseren voor plaatsen die nog nauwelijks zijn geraakt. IMG_4996.JPG

Voor onze lunch vonden we een plekje onder een grote boom die ons wat schaduw zou bieden in de September hitte van Kansas City en terwijl het gesprek vorderde was er een groeiend besef dat God tot ons sprak “it is time for Slovenia.” Hij is iets bijzonders aan het doen en wij worden uitgenodigd om daar deel van te zijn! Tijdens dit gesprek deelde ik ons persoonlijk verlangen om eens op een oriënterende reis te gaan, samen met onze tweede dochter Loïs van 7, om te proberen te begrijpen wat God al aan het doen is in Slovenië en hoe YWAM daar misschien een stukje aan de puzzel zou kunnen toevoegen.

Het is een enorm voorrecht dat ik best regelmatig op pad kan zijn voor het werk wat we doen en we hebben altijd het verlangen gehad om onze kinderen daarin te betrekken. We proberen die momenten om te draaien in kansen om juist op die manier wat extra tijd door te brengen met elkaar en ervoor te zorgen dat we deel zijn van elkaars levens, in plaats van juist alleen maar van elkaar verwijderd te zijn. Ik vroeg aan Loïs of ze op deze reis met mij mee zou gaan en ze kon niet wachten om onze krachten te bundelen! Dinsdag 18 oktober om 22:00 uur stapten we het vliegtuig uit op Ljubljana Airport, haalden onze huurauto op en kwamen rond 23:00 uur bij onze AirBnB aan.

De volgende dagen waren vol met heel bijzondere ontmoetingen met veel verschillende mensen die allemaal zo trouw God dienen en zij hielpen ons om een begrip te krijgen van zowel de schoonheid als de noden in dit land. Hoewel het ooit bekend stond als een katholiek land zijn er op dit moment eigenlijk maar weinig mensen die persoonlijk zouden zeggen dat ze geloven dat God werkelijk bestaat. Het land heeft 2 miljoen mensen, maar volgens recente statistieken zijn er maar een paar duizend gelovigen. Op het moment dat dat aantal steeds werd bevestigd in mijn verschillende gesprekken schoten de tranen me in de ogen als ik dacht aan hoe weinig mensen eigenlijk ooit iets te horen krijgen van het goede nieuws van Jezus Christus.

Tijdens ons bezoek aan Slovenië hebben we het kantoor bezocht van de president en we hebben hem een pakketje aangeboden met daarin een Engelstalige Bijbel en het boek The Book that Transforms Nations, met daarbij een persoonlijke groet van ons allemaal in YWAM Amsterdam. Hoewel president Pahor op dat moment in Argentinië was, was zijn vertegenwoordiger onder de indruk van het presentje en ze vertelde ons dat ze normaal gesproken eigenlijk nooit zoiets meemaken, maar dat ze het graag aan de president zouden doorgeven. We bidden dat – meer nog dan alleen maar een bepaald presentje voor een bepaald persoon – dit een profetische statement zou zijn dat het Woord van God Slovenië zal bereiken zoals nooit tevoren.

We kwamen terug van deze reis met een sterke indruk dat God bezig is met het werken aan eenheid in de kerk van Slovenië en dat er zoveel mogelijkheden zijn om uit te reiken en de naam van Jezus bekend te maken op allerlei verschillende manieren.

En dan is daar de grote volgende vraag: ‘wat zijn de volgende stappen?’ We zijn aan het overwegen of het in heeft om short term DTS outreach teams te mobiliseren vanuit Noord en West Europa om vervolgens samen te werken met de kerk in Slovenië en hoe dit eventueel zou kunnen resulteren in het pionieren van een nieuw team in Slovenië.

Een Bijbelvers dat vaak werd geciteerd in mijn verschillende gesprekken in Slovenië was Lukas 10:2. Een aantal van onze nieuwe vrienden had zelfs een reminder op hun telefoon zodat ze iedere dag om 10:02 herinnerd werden om te bidden voor werkers in Slovenië. Bidden jullie met ons mee?

“De oogst is wel groot, maar arbeiders zijn er maar weinig. Bid daarom tot de Heer van de oogst dat Hij arbeiders stuurt om de oogst binnen te halen.”

img_5008

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s