Een nieuw begin

‘Het lijkt een beetje op zaaien op asfalt’ zei de voorganger.

De woorden bleven hangen in mijn hoofd en dat zinnetje op zichzelf maakte dat mijn respect voor deze man in één keer enorm gegroeid was. 30 jaar lang hadden Zvonko en zijn vrouw geploegd hier in Slovenië. Ze gingen door verdeeldheid en ongeloof, veroordeling en het niet zien van de vrucht op hun werk.

IMG_6330Ik kan me alleen maar proberen voor te stellen hoe het zijn hart zou moeten verblijden op het moment dat hij hoorde dat God Slovenië op de harten van zoveel mensen heeft gelegd met de boodschap ‘kom over en help ons.’ Om zij aan zij te werken en te kunnen ondersteunen wat er al gebeurt in dit land. Om het kleine begin te zien uitgroeien tot bloeiende bomen, een beeld waar we ons allemaal wel iets bij voor kunnen stellen dit seizoen van de lente! Om deel te kunnen zijn van pionieren betekent dat we gaan staan op de schouders van mensen die ons voorgingen. En meer nog: de handen ineen slaan met de mensen die geploegd en gezaaid hebben met tranen voor talloze jaren. In het bijzonder de mensen die wij de ‘lokale bevolking’ noemen.

We kunnen er heel enthousiast van worden als we deel kunnen zijn van het kleine begin van iets nieuws. De twinkeling in de ogen van mensen wanneer we spreken over de kansen en mogelijkheden. Bidden voor de verlangens in het hart van God voor een specifieke plaats die in zoveel geestelijke nood is en eenheid kiezen onder verschillende groepen mensen om te kunnen bouwen aan Gods plan en niet onze eigen kleine ‘koninkrijkjes.’

Sinds afgelopen zomer heeft God Slovenië bij ons onder de aandacht gebracht tijdens onze zomervakantie. We begonnen te onderzoeken wat er gebeurde aan zending in dit land en we kwamen er al snel achter dat YWAM er nog niet eerder actief is geweest. We kwamen in contact met (voor zover we weten) de enige persoon in heel Slovenië die ooit DTS heeft gedaan en dingen begonnen te rollen. Een paar weken later was Reinier in Kansas City en daar had hij contact met 3 leiders vanuit YWAM Europa: Grimerud in Noorwegen, Harpenden in UK, en Centraal Europa. Vervolgens kwamen zij er van elkaar achter dat ook God tot ieder had gesproken over het pionieren van YWAM in Slovenië.

Het is altijd onthutsend om terug te kijken en te zien hoe God de ‘meesterpuzzelaar’ is en de stukjes bij elkaar brengt terwijl wij geen idee hebben van hoe de puzzel er uiteindelijk uit zou moeten zien. Tegelijkertijd is het een herinnering aan het feit dat wij iedere keer weer trouw moeten zijn als we alleen maar een klein stukje van de puzzel ontvangen, om de puzzel compleet te zien worden wanneer ieder zijn of haar rol vervult.

De andere kant van pionieren is hoe zetten we onze dromen, gebeden en kansen om in actie? Hoe gaat het eruit zien wanneer we van de ontwerptafel gaan bewegen naar actie? Wanneer we in gesprek komen met mensen op straat en in het land.

Eén van onze lokale contacten deelde met ons een quote van Ravi Zacharias: “the most effective form of evangelism in our age is being a worshipping community.”

En ik denk dat ik het met hem eens ben. In ieder geval één van de meest effectieve manieren.

En om daar verder op in te gaan, dan betekent een ‘worshipping community‘  niet zozeer dat we onszelf alleen maar opsluiten binnen vier muren om met elkaar 24/7 liedjes te zingen.

Een aanbiddende community is wat we zijn wanner we met onze groep van 10 YWAM Amsterdammers naar een restaurant gingen voor een speciaal etentje voor de verjaardag van één van onze vrienden. We liepen naar binnen en werden verwelkomd door een enorm vriendelijke man uit Australië.

Snel daarna zaten we allemaal aan de 2 tafels naast hem en sommige van ons begonnen met hem te praten. We luisterden naar zijn verhaal over hoe hij in Slovenië terecht was gekomen en deelden over de reden van onze tijd daar.

Om een lang verhaal kort te houden. Tegen de tijd dat we het restaurant verlieten liep onze nieuwe vriend Drew mee naar buiten en hij vertelde ‘het moment dat jullie binnenkwamen wist ik dat er iets zou gebeuren.’ Hij besloot dat ook hij deel wilde zijn van het Koninkrijk van Jezus waar we hem over vertelden en om ‘thuis’ te komen bij zijn Schepper. Laat dat de liefde zijn die we meedragen voor elkaar en die aanstekelijk werkt voor de wereld om ons heen. Zodat anderen het kunnen zien, zodat anderen zich welkom zullen voelen. ‘Worshipping community.’ IMG_9860

Wat een avontuur om met elkaar als gezin deze reis te mogen beleven en om deze ervaring mee terug te kunnen nemen naar YWAM Amsterdam om dan vervolgens uit te vogelen hoe wij hier verder deel van kunnen zijn. Als YWAM basis is het een deel van ons DNA om te vermenigvuldigen en  pionieren op andere plaatsen waar we nog niet actief aanwezig zijn. We willen trouw zijn aan dat stukje van de puzzel dat God ons heeft toevertrouwd voor wat God wil doen in Slovenië en met elkaar bespreken in YWAM Amsterdam over hoe we betrokken kunnen zijn met teams, medewerkers en gebed om dit nieuwe begin te zien groeien.

What a God we serve!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s